Onze duurzame tuinvrouw Anne maakt pesto van rucola uit de BinnensteBuiten Moestuin en laat zien hoe je zelf gemakkelijk van palmkool knapperige chips uit de oven tovert.

Zo maak je Anne's rucola-pesto

Er staat heel veel rucola in de Binnenstebuiten moestuin. Anne vindt de smaak van deze rucola te scherp om het rauw te eten, in bijvoorbeeld een salade, en daarom maakt zij er een pesto van. Dit heb je nodig;

Ingrediënten;

  • Rucola (twee flinke handen)
  • Hazelnoten
  • Olijfolie
  • Pecorino (bij voorkeur biologisch)
  • Knoflook (1 teen olifantenknoflook, of 3 kleine tenen gewone knoflook)
  • Citroen
  • Zout en peper

Aan de slag!

  1. Rooster de hazelnoten in een pan tot ze een mooie donkerbruin gebrande kleur hebben.
  2. Doe de rucola samen met de hazelnoten, olijfolie, en de pecorino in een vijzel of in een keukenmachine. Anne gebruikt hier zelf bij voorkeur een kleine hakmolen voor.
  3. Wordt het te dik? Voeg dan olijfolie toe. Is het juist te dun? Doe er wat rucola bij.
  4. Tenslotte kun je de pesto op smaak maken met zout, peper en een scheut citroensap. Rasp  eventueel ook een klein beetje van de schil (zest). Dat geeft een nog frissere smaak!

Probeer ook eens Anne's palmkool chips uit de oven

Let even goed op bij het maken van deze palmkool chips (cavalo nero); de oven moet niet te heet staan! Dit heb je nodig;

Ingrediënten;

  • Palmkool (cavolo nero)
  • Olijfolie of bakspray
  • Gerookte paprikapoeder
  • Zeezout

Stap voor stap

  1. Verwarm de oven voor op 50 tot 80 graden (dit is een beetje afhankelijk van de soort oven, maar zorg ervoor dat de temperatuur laag blijft).  
  2. Rits de palmkoolbladeren van de nerf. Verdeel de bladeren in stukken. Dit doe je door de bladeren te scheuren in plaats van snijden. De grootte bepaal je zelf.
  3. Spreid de bladeren uit op een vel bakpapier. Spray beiden kanten in met olie. Je kan hiervoor bijvoorbeeld olijfolie gebruiken uit een spray-flesje of kant-en-klare bakspray.  
  4. Bestrooi de bladeren met gerookte paprikapoeder en een heel klein beetje grof zeezout.
  5. Nu kunnen de bladeren de oven in. De palmkool chips zijn klaar als de blaadjes droog en knapperig zijn.
  6. Eet smakelijk!