Wist je dat veel bonsai bomen heel goed in de tuin kunnen staan? Én dat je van elke boom of struik ook een bonsai kan maken? Je moet er wel liefde en aandacht instoppen. Met deze tips gaat het je lukken!

Een tuin bomvol bonsai boompjes

Hobbyist Alex Slingerland vertelt in BinnensteBuiten dat hij elke dag bezig is met zijn grote verzameling van 30 bonsai bomen in zijn tuin. Zijn passie begon bij de film ‘Karate kid’, waarin een scène te zien was met een bonsai boom. ‘Zo’n miniatuur boom leek mij zo leuk dat ik mij erin ging verdiepen. Nu is het een uit de hand gelopen hobby’, zegt hij. ‘Ik vind het mooi om met iets bezig te zijn wat leeft en groeit.’

Plant in pot

De bonsai, vrij vertaald uit het Japans: 'plant in pot', komt oorspronkelijk uit China. Deze kunstvorm werd later overgenomen door de Japanners. Hier werd het verder ontwikkeld aan eigen gebruiken en tradities onder invloed van het Zen Boeddhisme. Breder gezien betekent de term bonsai een verzameling technieken om een boom op te kweken, te vormen en te verzorgen. Dit doe je op een manier dat de boom er natuurlijk en oud uitziet. 

Wil je aan de slag?

  • Wil je een bonsaiboom aanschaffen? Ga kijken bij een kweker! Alex: ‘Bij een kweker heb je vaak al een mooie bonsai boom voor zo'n 30 euro of begin met een starter set; met een plant, trainingsschaal (de pot), grondmix, draad en mest.' 
  • Nog duurzamer is een plant opnieuw gebruiken en om te vormen tot bonsai. Elke plant die je buiten vindt met een houten stam, schors en takken, zou je kunnen omvormen. Alex: 'Ik heb planten 'gered' uit een tuin en zelfs van een schoolplein!' Het hergebruiken van een plant noem je 'yamadori'.  
  • Hier lees je stap voor stap hoe je dat aanpakt! Van uitgraven tot hergebruiken. 
  • Ben je al verder gevorderd met jouw bonsai? Dan kan je een bonsai ook stekken, zaaien of enten.

Alex’s tips om je bonsaiboom te onderhouden

'Heb geduld, tijd en discipline, een bonsai zet je niet zomaar weg in de tuin!', zegt Alex. 'Dat is een absolute 'no-go instelling'. Oké, deze boom heeft elke dag even aandacht nodig, maar dat kan jij! Zo pak je dit aan: 

  1. Begin met één kwalitatieve boom, die niet al te groot is. 
  2. Gebruik de juiste pot: denk aan drainage;
  3. Gebruik de juiste materialen: investeer in een goede snoeischaar en plantengieter;
  4. Gebruik aluminium-/ of koperdraad om de boom te vormen: gebruik geen ijzerdraad, dat is slecht voor de boom;
  5. Geef regelmatig water: is de grond vochtig? Nee? Geef dan 1 keer per dag een scheutje water (in de zomermaanden kan dat oplopen tot 2 keer per dag);
  6. Voeding: geef tijdens de groeiperiode van april t/m september wat extra voedingsstof;  
  7. Standplaats; zet de boom op een plek in de tuin met milde zon (dus niet pal in de zon);
  8. Snoeien: kijk vooral naar je boom voor je gaat snoeien! Regelmatig verfijnen tijdens de onderhoudssnoei (maart tot september). Ingrijpend snoeien om de boom tot basisvorm of in een bepaalde stijl te krijgen tijdens de structuursnoei (vroege lente of herfst, voor en na het groeiseizoen).
Geschreven door
Zoë Oerlemans
Datum