Niet het voorjaar, maar juist het najaar is een heel geschikt moment om zelf een bloemenweide in te zaaien. De zaden hebben kou nodig om in het voorjaar te kunnen ontkiemen. Dus aan de slag!

Zaai inheemse planten!

Inheemse planten zijn enorm belangrijk voor de biodiversiteit in ons land, terwijl ze steeds minder te vinden zijn in onze tuinen. Naast de schoonheid van de bloemen zijn deze planten een perfecte voedingsbron voor veel vogels en insecten. Het aantal insecten in ons lang loopt drastisch achteruit, terwijl we ze juist zo hard nodig hebben voor de bestuiving. We kunnen een handje helpen.

Inheemse planten zijn een perfecte voedingsbron voor insecten en vogels

Goed voor mens en dier

In de natuur laten veel planten in het najaar hun zaden vallen. Dat doen ze natuurlijk niet voor niets! De zaadjes ‘wachten’ tot het voorjaar komt en gaan dan ontkiemen. Weer andere zaden ontkiemen in de herfst en gaan als plantje de winter in. De meeste inheemse planten zijn berekend op een koude periode, het is zelfs goed voor ze. Zo krijg je in het voorjaar het mooiste resultaat voor jezelf en de beste voor vogels en insecten.

Anne met bloemen
Meng zaden met grond voordat je ze uitstrooit, zo waaien ze niet weg

Onze beste tips!

  • Had je afgelopen jaar al bloemen in je tuin, wacht dan tot alle bloemen helemaal zijn uitgebloeid en de zaden van de plant zijn losgelaten. De eerste zaden liggen dan al op hun plek en deze bloeiers krijg je komend jaar terug.

 

  • Ruim het stuk grond waar je wil zaaien op; verwijder afgevallen bladeren en losse takjes. We denken vaak dat dat voeding is voor de nieuwe planten, maar de meeste zaden willen juist een hele ‘schrale’ grond. Kijk hier hoe onze duurzame tuinvrouw Anne aan de slag ging met een zeis.

 

  • Meng de zaden met grond voordat je ze uitstrooit, daardoor zaai je niet zo snel te veel op dezelfde plek. De zaden blijven zo goed op de grond liggen, en waaien niet zomaar weg. In onze BinnensteBuiten moestuin zie je hoe het werkt!
Geschreven door
Dorenda van Knegsel
Datum