Hoe vaak zie je wel niet een matras op de stoep liggen, bij de vuilniscontainers of langs de weg? Je ziet ze zo voor je, helemaal vies door troep en sompig van de regen… Elk jaar worden er in Nederland zo’n 1,5 miljoen matrassen afgedankt. Zonde, want er zitten nog veel bruikbare materialen in, en het staat ook zo slordig. Maar wat kun je nou het beste doen met je oude matras als je een nieuwe nodig hebt? Onze duurzame lifestyle-expert Marieke Eyskoot geeft je informatie en tips.

Daar lig je toch wakker van

Een matras kan wel uit twintig materialen bestaan, van schuim en veren tot katoen en latex. Als je nagaat dat een matras zo’n 20 kilo weegt, dan kun je je voorstellen hoeveel goed spul er bij het grofvuil belandt – waar eigenlijk weer een nieuw matras van gemaakt zou kunnen worden, of op z’n minst gymmatten, autostoelen of isolatie. Nu worden de meeste verbrand – in heel Europa belanden er elk jaar zo’n 35 miljoen bij het vuil! Dit betekent niet alleen vernietiging van de waardevolle grondstoffen (die dan vervolgens weer uit de aarde moeten worden gehaald), maar veroorzaakt ook extra CO2-uitstoot door het verbranden. Dubbel pech, en daarbij scheelt het natuurlijk ook geld. Kortom veel redenen om het anders te doen.

In dit BinnensteBuiten-item gaat Marieke op bezoek bij een initiatief dat matrassen inzamelt, de grondstoffen eruit haalt en die zoveel mogelijk weer hergebruikt (als speeltuinvloeren, judomatten en veel meer) – en uiteindelijk een geheel gerecycled matras wil maken.

'In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag samen, worden er volgens Pointer elk jaar ruim 150.000 matrassen op straat gezet.'
Marieke Eyskoot | Duurzame lifestyle-expert

Benieuwd hoe dat zit?

Luister hier de volledige reportage van onze collega's van Pointer. 

5x Mariekes tips voor je oude matras | Bron: Unsplash

Tip 1: Lever hem in of laat hem ophalen

Bij veel gemeentes kun je je matras inleveren bij de milieustraat. Dan is het hopen dat er een overeenkomst is gesloten met een initiatief om matrassen te recyclen – ik zou dit zeker vragen bij je gemeente. Sowieso handig om eerst even te informeren wanneer en waar je terecht kan, en of het geld kost (bij sommige gemeentes is het niet gratis om je matras in te leveren). Er zijn ook afvalverwerkers die je matras thuis komen ophalen, zoals Renewi. Zij zorgen er dan voor dat hij gerecycled wordt. Fijn als je zelf geen vervoer hebt, maar ook hier wordt meestal wel een bedrag voor gerekend.

Tip 2: Geef hem weg

Is het matras nog goed genoeg om op te slapen? Dan kun je hem doneren aan een kringloopwinkel, of informeer of een opvang voor mensen zonder dak of thuis of bijvoorbeeld het Leger des Heils hem kan gebruiken. Wie weet is er iemand in de buurt die je kan helpen sjouwen of rijden, en sommige kringloopwinkels komen inboedels en meubels bij je halen.

Tip 3: Zorg dat-ie niet nat en vies wordt

Als het matras doorweekt en vuil is, kan hij niet meer worden ingenomen. Als er veel vochtige matrassen op een grote hoop liggen kan het gaan broeien, en alles in de fik vliegen. Levensgevaarlijk! Ook vinden bacteriën een vochtige omgeving heel lekker, dus echt hygiënisch is het niet. Wil je dus dat er nog iets met je matras gebeurt, zorg er dan voor dat-ie droog en schoon blijft, bijvoorbeeld door hem goed in te pakken.

Tip 4: Vraag de winkel

Steeds vaker kun je je oude matras meteen meegeven als je nieuwe matras wordt geleverd. Vraag hier vooral naar als je een nieuwe koopt – wie weet kun je je keuze voor een winkel hier wel mede op baseren. Kijk ook goed of er kosten aan verbonden zijn, en of je een matraszak krijgt om je oude exemplaar in te laten vervoeren (zodat-ie dus niet nat en vies wordt onderweg).

Tip 5: Stuur niet te makkelijk terug

Ken je die aanbiedingen, dat je je nieuwe matras 30 dagen kunt proberen, en terug kunt sturen als-ie toch niet bevalt? Bij sommige aanbieders is dit zelfs wel 100 dagen. Die kunnen niet meer verkocht worden. Je zou denken dat als je iets als een matras na een paar keer proberen retourneert, hij weer opnieuw in de (web)winkel belandt. Dat is dus niet zo! Zo worden zelfs matrassen wegwerpartikelen… En dan te bedenken dat veel van ons goed geld betalen om in een hotelkamer op een matras te slapen waar al duizenden mensen op hebben geleggen. In andere landen worden al wel ‘refurbished’ matrassen aangeboden, zoals bij telefoons die weer worden opgelapt, maar dat kennen we hier helaas nog niet. Trap dus niet te snel in zo’n aanbod, en stuur je nieuwe matras niet te makkelijk terug. Als je niet oppast, komt-ie bij het vuilnis terecht na een paar keer dromen…

Veel dank, en slaap lekker!
x Marieke

Oude schoenen | Bron: Unsplash

Wil je ook weten wat je met je oude schoenen kan doen?

Bekijk hier de tips van Marieke!

https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/duurzame-lifestyle/4x-mariekes-tips-voor-je…
Geschreven door
Marieke Eyskoot
Datum