Wandelen is een van de populairste manieren om onze vrije tijd te besteden. En dat is logisch. Wandelen is fijn, goed voor je gezondheid en gratis. Een ideale hobby dus. Zelf heb ik sinds een paar ook ‘last’ van het wandelvirus, maar vooral in een wat avontuurlijke omgeving. Dus zoek je – net als ik – ook naar wat variatie voor je standaard rondje, laat je dan inspireren door dit overzicht van mooie wandelingen die je van station tot station kunt maken.

Dat ik tegenwoordig alleen maar van station naar station wil wandelen, heeft een reden. Een paar maanden geleden vroeg ik aan een vriendin of ze samen met mij het Pieterpad wilde lopen. ‘In etappes natuurlijk’, voegde ik er snel aan toe. Even keek ze bedenkelijk, maar toen glimlachte ze en zei: ‘zijn we dan nu officieel in die fase van ons leven beland?’ Ik glimlach terug, zucht even voordat ik antwoord geef: ‘yep. Blijkbaar wel. Ook wij worden een dagje ouder.’ Vervolgens trekken we onze schouders op en beginnen enthousiast met plannen. 

Het Pieterpad

Het Pieterpad is natuurlijk een van de meest bekende langeafstandswandelingen in Nederland. Met 498 kilometer en 26 etappes loopt de route van Noord-Groningen tot Zuid-Limburg. Daar moeten we dus wel even tijd voor uittrekken. Even later blijkt dit niet alleen het geval te zijn voor de etappes, maar ook voor de reis met het OV om naar het begin- en het eindpunt te komen. Die is ongeveer net zo lang als de wandeling zelf.

De terugweg zouden we wel zien

Ik begin te twijfelen. Staat die reistijd wel in verhouding tot mijn wens om het Pieterpad te lopen? Om het antwoord op die vraag nog even voor ons uit te schuiven, besluiten we in het midden te beginnen. Daar kunnen we in een uur en drie kwartier komen en dat vinden we nog wel acceptabel. De terugweg zien we dan wel. En dat was misschien niet het beste idee.

Fotografie: Asceline Groot

Het laatste stuk liepen we op een drafje om de bus te halen

Als we na drie dagen heerlijk wandelen op zondag weer naar huis willen, blijkt dat bijna onmogelijk. We breken het laatste deel van de etappe eerder af en lopen een alternatieve route richting een bus. Het laatste stuk zelfs op een drafje, want als we hem missen hebben we een probleem. Drieënhalf uur later zijn we thuis. Ondanks de prachtige wandeling baal ik daar stiekem toch van en was de liefde voor het Pieterpad een beetje bekoeld. Het was tijd voor een alternatief. 

Routes voor mensen die liever willen wandelen dan in het OV zitten

Dat alternatief vonden we in mooie wandelingen die je van station tot station kan maken. Zonder belbussen, pendelbussen, regiotaxi’s en andere unieke vormen van OV, die soms überhaupt niet gaan, maar gewoon een wandeling waar je ontspannen met de trein kunt komen en ook weer wegkomt. Handig voor de mens in constante tijdnood, of voor mensen die gewoon liever willen wandelen dan in het OV zitten. 

Fotografie: Asceline Groot
Mijn favoriete routes deel ik met je. En de meeste liggen een beetje centraal, zodat iedereen er snel kan komen.
Asceline Groot

1. NS-wandeling Beerschoten (UTRECHT)

  • Route: Van Bunnik naar Bilthoven (17 km)
  • Bezienswaardigheden: Kromme Rijn, Hollandse Waterlinie, landgoed Beerschoten, Universiteitscentrum Uithof, bosgebied van landgoed Beerschoten.
  • Als je het centrum van Bunnik uitloopt, sta je al snel in het groen. De route loopt langs de schilderachtige Kromme Rijn naar het betoverende Rhijnauwen. Omringd door historische forten en bunkers van de Hollandse Waterlinie loopt hij verder en doemt ineens de kleurrijke Uithof op, het universiteitscentrum van Utrecht. Door het bosgebied van landgoed Beerschoten bereik je uiteindelijk Bilthoven. En van daaruit pak je de trein weer naar huis.

2. Belmonte (GELDERLAND)

  • Route: Van Ede-Wageningen naar Wageningen (16 km)
  • Bezienswaardigheden: Bos De Sysselt, prehistorische grafheuvels, het dal van de Molenbeek, landgoed Oranje Nassau's Oord, Wageningse Berg, botanische tuin 'Belmonte'.
  • Vanaf het station Ede-Wageningen wandel je door het bos De Sysselt, langs prehistorische grafheuvels en het slingerende beekdal van de Molenbeek. De route voert door de bossen van landgoed Oranje Nassau's Oord naar de Wageningse Berg, waar je kunt genieten van prachtige uitzichten over de Rijn en de Betuwe. En tot slot neem je nog een kijkje in de botanische tuin 'Belmonte', vol magnolia's en rododendrons. En waar begint de terugweg? Wageningen heeft geen station.

3. NS-wandeling Blauwe Kamer Rhenen (UTRECHT)

  • Route: Rondwandeling vanaf station Rhenen (18 km)
  • Bezienswaardigheden: Uiterwaarden van de Nederrijn, natuurgebied de Blauwe Kamer, Grebbeberg, historische binnenstad van Rhenen.
  • Deze wandeling is een aaneenschakeling van hoogtepunten met natuur en geschiedenis, zoals de imposante Grebbeberg. Voor wie nog energie over heeft, biedt de historische binnenstad van Rhenen een extra rondje. 

4. De Vuursche (UTRECHT)

  • Route: Van Baarn naar Hollandsche Rading
  • Bezienswaardigheden: Baarnse Bos, Paleis Soestdijk, boswachterij De Vuursche, heideveld De Stulp, bosdorp Lage Vuursche, Maartensdijkse Bos.
  • Deze wandeling leidt je door het Baarnse Bos en langs Paleis Soestdijk, om vervolgens de afwisselende boswachterij De Vuursche te verkennen. Onderweg kom je langs monumentale bomen en oude beukenlanen, verscholen in jongere bossen. Je passeert het heideveld De Stulp en het schilderachtige Pluismeer voordat je het bosdorp Lage Vuursche bereikt. Door het Maartensdijkse Bos loop je uiteindelijk naar het eindstation Hollandsche Rading. 

5. Utrechtse Heuvelrug (UTRECHT)

  • Route: Van Driebergen-Zeist naar Maarn (15 km)
  • Bezienswaardigheden: Landgoed Bornia, landgoed Heidestein, dorp Austerlitz met de ‘pyramide’, Koeheuvels.
  • Als kind groeide ik op in Driebergen en speelde ik in deze bossen. Voor mij dus een bijzondere wandeling en nog steeds verbaas ik me over de schoonheid van de natuur. Je loopt van landgoed Bornia naar landgoed Heidestein, een natuurgebied met Drentse heideschapen. Via het dorp Austerlitz, bekend van de ‘pyramide’ die ooit als eerbetoon is gebouwd voor Napoleon Bonaparte, loop je door een gebied met open zandverstuiving, heideplanten en jeneverbesstruiken richting Maarn. 

6. Lange Duinen

  • Route: Amersfoort Centraal naar Soest Zuid (12 km) of naar Hollandse Rading (22,5 km)
  • Bezienswaardigheden: Korte Duinen en Lange Duinen (stuifzandgebieden), voormalige Wagenwerkplaats van de NS, Willem Arntszhoeve complex, Ridderoordse Bos.
  • De naam van de wandeling “Lange Duinen” waarschuwt je al voor zand tussen je tenen. Via onverharde paden door bos- en stuifzandgebied, loop je via de voormalige Wagenwerkplaats van de NS (een rijksmonument) naar station Soestduinen. Vanuit daaruit kun je er voor kiezen om naar Soest Zuid te lopen of juist nog verder te gaan naar Hollandsche Rading. Ook dat is een aanrader, want je komt door het Ridderoordse Bos met prachtige flora en fauna. 

Stadswandeling Rotterdam Maasstad

  • Route: Station Rotterdam Centraal – Rotterdam Blaak (12 km)
  • Bezienswaardigheden: Singels van de stad, Coolhaven, Delfshaven, Rotterdamsche Lloyd, Parkheuvel, Veerhaven, museumkwartier.
  • Voor de wandelaars die – in tegenstelling tot wat ik graag wil – een keertje geen bos, duin of groen willen maar lekker wandelen door de stad, is deze wandeling door Rotterdam echt een aanrader. 

Heb je zelf nog tips? Deel je ze dan met ons?

Bronnen van deze wandelingen en meer mooie routes bij jou in de buurt vind je via de volgende sites: 

  • NS wandelingen 
  • Wandelzoekpagina 
  • IVN wandelingen 
  • Wandelnet

Meer natuuritems en -tips?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Fotografie: Asceline Groot