Ik had expres een broek met lange pijpen aan gedaan, ook al was het bloedje heet. “Kijk,” zei ik tegen een vriendin terwijl we door de stad liepen. Ik trok mijn broekspijp omhoog. Haar ogen werden zo groot dat ze bijna uit hun kassen rolden van ongeloof. “Wat heb je gedaan?!” riep ze uit. Mijn poging om plasticvrij te scheren was uitgemond in een waar bloedbad, met acht pleisters op mijn linker onderbeen en vijf op mijn rechter leek het alsof ik moedwillig door een rol prikkeldraad was gelopen.

Scherp met een hoofdletter S

De verkoopster had me nog zo gewaarschuwd: de mesjes van een safety razor -zoals een plasticvrij scheermes ironisch genoeg heet- zijn scherp. Met een hoofdletter S. Ik had geknikt en was -eenmaal thuis- uiterst voorzichtig te werk gegaan. Eerst haalde ik een los mesje uit de kartonnen verpakking. Daarna schroefde ik het mesje tussen de twee bladen. So far, so good, maar daarna ging het mis. 

Normaal ben ik van het type ‘rats, rats en klaar’ onder de douche. Dat gaat eigenlijk al mijn hele volwassen leven goed. De keren dat ik mezelf serieus gesneden heb tijdens het scheren zijn denk ik op één hand te tellen, om maar even aan te geven dat ik in principe niet zo’n prutser ben op het gebied van scheren.

Het nieuwe scheren

Omdat een gewaarschuwd mens voor twee telt, besloot ik mijn normale strategie bij deze eerste poging van ‘het nieuwe scheren’ aan te passen en mindful te werk te gaan. Niet onder de douche scheren dus, maar bij de wastafel, waar de zeep niet te snel weg zou spoelen en ik beter licht had. Dat ging super goed. Dacht ik.

Toen ik klaar was en het resultaat trots in ogenschouw wilde nemen, zag ik dat ik meer had opengehaald dan ik überhaupt ooit voor mogelijk had gehouden. De rode riviertjes stroomden langs mijn benen naar beneden vanaf willekeurige startpunten, zo leek het. Het waren niet de moeilijke bochten rondom mijn enkels waar het mis was gegaan, maar halverwege mijn scheen, mijn kuit en onder mijn knie. 

‘Wereldwijd gooien we jaarlijks 5 miljard plastic scheermesjes weg!’
Wyke Potje | Columnist

Een berg pleisters

Met de grote hoeveelheid pleisters die er vervolgens aan te pas kwamen, kon je deze plasticvrije scheerexercitie nog amper ‘zero waste’ noemen. En dus nam ik het radicale besluit dat ‘dit’ niks voor mij was. Ik durfde niet meer. Tot een paar maanden geleden. Want nadat ik voor een artikel weer eens in de duurzame feiten van het scheren was gedoken, vond ik dat plasticvrij scheren me toch zou moeten lukken. Ik moest gewoon wat beter mijn best doen.

Cosmetica | Foto: Unsplash

Bezig in de badkamer

Hoeveel cosmeticaproducten heb je eigenlijk echt nodig?

Minder dan je denkt!

https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/duurzame-lifestyle/hoeveel-cosmeticaproduct…

5 miljard scheermesjes

Wereldwijd gooien we jaarlijks 5 miljard plastic scheermesjes weg. 5 miljard! Dat komt omdat je zo’n wegwerpscheermesje maar een beperkt aantal keer kan gebruiken, omdat de mesjes minder scherp zijn. Een wegwerpscheermesje is lastig te recyclen, omdat het uit verschillende materialen bestaat (verschillende soorten plastic, rubber en metaal). Het eindigt dus op de afvalberg.

Een ouderwets safety razor, dat door verschillende merken verkocht wordt, bestaat alleen uit metaal. Het mesje is vele malen scherper (zo heb ik proefondervindelijk gemerkt) en dus doe je er veel langer mee. Hierdoor creëer je veel minder afval, maar scheren is daardoor ook nog eens goedkoper, zeker voor vrouwen die dankzij de zogenaamde pink tax toch al snel €1,50 meer betalen voor een wegwerpscheermes. 

Een tutorial veilig scheren in 5 stappen

Om mezelf dit keer niet in de vingers te snijden (of nou ja, in mijn benen dus) struinde ik het net af naar tutorials. Die bleken er veelvuldig te zijn: blijkbaar ben ik niet de enige die een handleiding nodig heeft voor plasticvrij scheren. De safety razor stamt uit de 19e eeuw, toen vrouwen zich overigens nog niet schoren, en werd ook wel het ‘krabbertje’ genoemd. Het snijvlak staat loodrecht op het handvat, dus moet je het iets anders vasthouden dan je gewend bent met de wegwerpmesjes.

  • Zorg dat het mes in een hoek van ongeveer 45 graden op je huid staat.
  • Scheer niet in lange halen, waarbij je in een keer van onder naar boven gaat, maar gebruik het mes echt als een krabbertje: korte stukje, afspoelen, weer een kort stukje.
  • Omdat het mes veel scherper is dan een wegwerpscheermes is het belangrijk om het mes niet tegen de huid te duwen, want juist dan ontstaan er sneetjes. Beweeg het mes dus heel licht over de huid.
  • Gebruik genoeg zeep (van een blok zeep) en zorg dat het te scheren deel goed nat blijft.
  • Neem vooral ook de tijd (even ‘rats, rats en klaar’ is er niet meer bij). Hoe langer je erover doet, hoe beter het resultaat wordt op YouTube gezegd.

  Ik kan trots zeggen dat ik het inmiddels behoorlijk onder de knie heb.

BinnensteBuiten en het platform hetkanWEL delen hun missie om zoveel mogelijk mensen te inspireren om op een toegankelijke manier bewuster te leven. Wyke en Asceline gidsen ons in de vorm van een 2-wekelijkse column door de de wereld van duurzaamheid.