Voordat de kreet 'neeeee, daar zit statiegeld op' goed en wel mijn mond verlaat, verplettert een vriend in één vloeiende beweging zijn blikje cola. 'Gewoonte', glimlacht hij. Een paar uur later sta ik met een lege shampoofles van suikerriet in mijn handen en vraag me af of die nu bij het gewone plastic hoort of bij het gft. Ik zucht en zoek het op (antwoord: bij het PMD). Al dat afval dat op een dag door je handen gaat, is niet alleen confronterend, maar veroorzaakt ook recyclestress.

490 kilo afval per persoon per jaar

De aantallen liegen er niet om. Volgens Milieucentraal produceren we in Nederland gemiddeld 490 kilo afval per persoon. Iets meer dan de helft (60 procent) leveren we gescheiden in. Vooral papier en glas zijn goed ingeburgerd, maar bij plastic, gft en textiel gaat het nog regelmatig mis. Gooi je bijvoorbeeld de shampoofles van suikerriet bij het gft, dan leidt dat tot vervuiling. Gebeurt dat te vaak, dan moet het afval alsnog verbrand worden, in plaats van gerecycled.

Een professionele recyclestraat

Om vervuiling van mijn afval te voorkomen, staan er in mijn voortuin een groene, grijze, blauwe en oranje kliko, een grote bloembak voor PET-flessen, een bak voor glas en tegenwoordig ook een emmer voor blikjes. Het lijkt wel een professionele recyclestraat en het is – naast het feit dat de buren de welstandscommissie niet bellen - een wonder dat de fietsen er ook nog bij passen. In de zomer neem ik zelfs de stank uit de gft-bak voor lief. Het is voor het goede doel.

'De recyclestress steekt de kop op bij de meer ingewikkelde afvalstromen.'
Asceline Groot | Columnist

Recyclestress bij ingewikkelde afvalstromen

Het meeste afval verlaat mijn huis dus via de juiste bak, maar de recyclestress steekt de kop op bij de meer ingewikkelde afvalstromen. Denk aan oude gordijnen, een koffiezetapparaat dat het heeft begeven of die shampoofles van suikerriet. Ik weet dat ik de gordijnen op Marktplaats kan zetten of naar de textielbak zou kunnen brengen, maar waar moet ik heen met het koffiezetapparaat? Soms heb ik gewoon geen zin of tijd om het uit te zoeken. Het gevolg? Ik schuif het probleem voor me uit en leg alles in de kelder, waar het afval zich opstapelt.  

Afval gratis laten ophalen

As ik dan twee keer per jaar de kelder uitmest, zit ik ineens met mijn handen in het haar. Bel ik het grofvuil of rij ik een rondje langs de verschillende recyclebakken en de milieustraat?  Tot mijn grote vreugde is er ook nog een derde optie. De app "ByeWaste". Via deze app kun je in Den Haag en een groeiend aantal andere steden boeken, apparaten of textiel gratis thuis laten ophalen. Zij sorteren het en geven het een tweede leven, en ik kom verantwoord van mijn spullen af.

Voor ander ingewikkeld afval of twijfelgevallen maakte ik een overzicht, die ik met liefde met je deel. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, dus denk bij elke aankoop vooral ook aan de volgende R's: rethink, refuse, reduce, reuse, repair, recycle en rot. Oftewel: bedenk of je iets echt nodig hebt, weiger onnodige verpakkingen, verminder het aantal spullen, hergebruik wat je al hebt, repareer wat stuk is, recycle wat overblijft en composteer de rest. Samen komen we er wel.

Blik, aluminium bakjes en drankenkarton

  • Blikjes met vloeistoffen die je direct kunt drinken hebben statiegeld.
  • Blikjes met vloeistoffen die je niet direct kunt drinken (limonadesiroop) hebben geen statiegeld.
  • Blikjes met eten (maïs of knakworst) hebben geen statiegeld.
  • Aluminium bakjes of deksels horen bij het PMD-afval.
  • Je herkent het aan het statiegeldlogo en het blikje mag niet beschadigd (lees: in elkaar gestampt) zijn.

Plastic verpakkingen

  • Dunne plastics, zoals folies om sausbakjes af te dekken, of zogenaamde ‘single use’ plastic kun je niet recyclen, maar mogen wel bij het PMD.
  • Harde verpakkingsplastics, zoals shampooflessen en PET-flessen, zijn goed te recyclen. Die kun je dus inleveren in ruil voor statiegeld of kwijt bij het PMD-afval.

Glas

  • Glazen flessen of potjes gooi je gesorteerd op kleur in een glascontainer.
  • Lampen kun je niet kwijt in de glasbak, maar kun je inleveren bij supermarkten of bouwmarkten.
  • Drinkglazen gaan bij het restafval, want die hebben een andere samenstelling.

Elektrische apparaten

  • Elektrische apparaten kun je inleveren bij de leverancier, maar je kunt kleine apparaten ook weggooien op de milieustraat of bij speciale inzamelbakken bij bouwmarkten, elektronicawinkels en in sommige supermarkten.

Kleding en textiel

  • Kleding en textiel kunnen goed hergebruikt worden.
  • Verkopen, weggeven of naar de kringloop brengen is het beste.
  • Ook kleding uit de kledingbak kan worden verkocht of vermalen tot de vulling van bijvoorbeeld autostoelen.

Papier en karton

  • Schone papiervezels kunnen ongeveer 6 keer gerecycled worden voordat ze te slap worden. Is het papier vies of nat, zoals keukenpapier of pizzadozen, gooi die dan bij het restafval. 

BinnensteBuiten en het platform hetkanWEL delen hun missie om zoveel mogelijk mensen te inspireren om op een toegankelijke manier bewuster te leven. Wyke en Asceline gidsen ons in de vorm van een tweewekelijkse column door de de wereld van duurzaamheid.