Op social media bereikt Jetske van den Elsen (1972) met haar recepten en tips al honderdduizenden mensen. Haar kookvideo's; 'hoe maak je zelf pindakaas, mosterd of chocoladepasta?', gaan viral! Ze is een creatieve en culinaire duizendpoot; volgde de HKU-theaterschool en is bekend van KRO-NCRV programma's zoals de BZT-show, Spoorloos, Willem Wever en de Rijdende Rechter. In haar vrije tijd doet ze een opleiding tot basiskok én wint ze Celebrity Masterchef.

Jetske & BinnensteBuiten

Vanaf zondag 14 januari begint Jetske van den Elsen als BinnensteBuiten online chef-kok met de wekelijkse videoserie 'Smaakmakers'. Elke zondag om 17:00 uur een nieuw recept én een kookvideo van Jetske met de lekkerste smaakmakers voor in jouw keukenkastje.

Dit is Jetske's recept voor heerlijke homemade tomatenketchup

Ketchup! Een echte allemansvriend, lekker bij een tosti, maar ook in een pastasaus met verse tomaatjes. Met dit recept met zoete cherrytomaatjes, appel en sushi azijn weet je precies wat erin zit. Matig in suiker, vol van smaak en zo gemaakt! Jetske heeft de ketchup uitgebreid getest op haar zoons én haar man: 100% goedgekeurd! Wanneer ga jij hem maken?

Maak zelf ketchup met Jeske

Wat vind jij leuk aan BinnensteBuiten?

Jetske: 'Ik ben enorm fan van de kookrubriek van BinnensteBuiten; heel inspirerend en ontspannend. Ik hou ook van de tips hoe je iets uit je (moes-)tuin kan gebruiken én natuurlijk de binnenkijkers! Dat voelt alsof ik tijdens een avondwandeling, maar dan zonder gêne, bij mensen binnen mag gluren in hun interieur. Zo leuk! Ik kijk het programma graag op televisie, maar kijk online ook veel terug. Het is voor mij een soort online magazine, dat me op veel manieren inspireert.'

Wat ga jij toevoegen aan BinnensteBuiten?

'Ik ga als chef online bij BinnensteBuiten recepten en video's maken om te laten zien hoe je simpel en gezond een super lekkere maaltijd op tafel kan zetten met je eigengemaakte smaakmakers. Ik begin met ketchup! Met veel smaak en matig in suiker. Ik eet dat bij een tosti of doe een beetje door mijn pastasaus met verse tomaatjes. Hierna gaan we door met hüttenkäse en notenspread en dat is nog maar het begin! Ik kook vrijwel altijd met groenten, ben gek op paddenstoelen én de Aziatische keuken. De bedoeling is dat je mijn smaakmakers dus op veel manieren kan gebruiken.'

Waarom zou je dit zelf maken en het niet gewoon kopen in de winkel?

'Ik ben een voorstander van dingen zelf maken, dan weet je precies wat erin zit en hoef je niet vragend te kijken naar een lijst met onbekende e-nummers! En we zijn vaak vergeten hoe leuk het is om dat te doen en het is natuurlijk veel lekkerder dan uit de winkel. Iedereen kan het (écht, jij ook!) en als je dan iets gemaakt hebt, dan mag je er trots op zijn. Dat vind ik leuk!' 

Ik maak mijn kookvideo's met een statief, mijn telefoon en een omgekeerde witte placemat als achtergrond!
Jetske van den Elsen | BinnensteBuiten online chef-kok

Jouw Instagram account gaat door het dak! Had je dat ooit gedacht?

'Haha, nee! Ik ben eerst anoniem op Instagram begonnen met foto's van mijn recepten. Na Masterchef dacht ik: ik ga ervoor! Binnen een half jaar tijd ben ik van 6 duizend volgers naar meer dan 76 duizend volgers gegroeid. In het begin zie je dat mijn video's nog een beetje zwabberen, maar nu heb ik mijn draai gevonden. Ik doe iets wat mensen leuk vinden, ik krijg veel reacties en probeer ook altijd iets terug te sturen. Ik voel me vereerd en ben dankbaar als mensen mij foto's sturen. Koken en eten is een soort liefde, die je aan mensen kan geven. Ik praat met mensen die ik niet ken, maar het eten verbindt ons. Dat is toch mooi?!'

Hoe ziet jouw keuken er thuis uit?

'Haha, ik woon hier niet alleen hè? Ik ben zelf behoorlijk netjes en geordend, maar ik woon ook met twee pubers. Zij hebben nu veel honger, maken van alles en dan ligt het aanrecht weer vol! Maar eerlijk gezegd, toen ik net begon met mijn kookvideo's was het ook wel eens omgekeerd. Dan had ik de hele keuken nodig voor mijn opnames en moesten de jongens wachten tot ik klaar was voor ze een eitje konden bakken. Toen ik steeds meer video's ging maken, ben ik verbannen naar een ruimte boven in huis! Daar heb ik nu een elektrische kookplaat. Maar het liefst kook ik beneden.'

Waar haal jij jouw inspiratie vandaan?

'Ik ben vegetarisch opgevoed, maar in die tijd was er niet zoveel keuze. We aten dus veel dingen als gierst! Als student was ik daar wel klaar mee en na mijn eerste verre reis naar Thailand ging er echt een wereld voor me open. Ik kwam met een backpack vol kruiden en flesjes terug naar huis. Toen is het begonnen en nog steeds haal ik mijn inspiratie uit mijn reizen. Als ik met mijn man Henk nadenk over een volgende bestemming is de eerste vraag: 'naar welk land gaan we en wat kunnen we daar eten?' We willen heel graag nog een keer met onze jongens van 14 en 16 naar China, dat is een droom van mij!' 

Heb je nog tips om gemakkelijk en lekker te koken?

  • Tip  1: 'Maak van iets heel veel! In het weekend maak ik bijvoorbeeld een grote pan ragout en die vries ik in delen in. Dan investeer je één keer en heb je vijf keer winst!' 
  • Tip 2: 'Kook Aziatisch! Lekker op hoog vuur in de wok, met wat specerijen zoals knoflook en gember, dan de groenten, paddenstoelen, gebakken rijst en wat oestersaus, hoisin of soja erbij. Zo klaar, de structuur van de groenten blijft intact en bomvol vitaminen.' 
  • Tip 3: 'Heb je een drukke week? Maak een lijstje en haal alles in huis. Een goede planning is mijn lifesaver! En als je denkt: 'ik heb geen zin om precies te weten wat je welke dag eet... Prima! Haal ingrediënten in huis voor een aantal dagen en beslis per dag wat je wilt eten.'

‘Linzencurry is echt het beste budget gerecht’

Wil je nog meer tips van Jetske? KRO-NCRV sprak Jetske eerder over haar favoriete voordelige gerechten, tips voor groepen en haar manieren om verspillingsvrij te koken. ‘Als je investeert in goede kruiden, kun je voor weinig geld lekker koken.’ 

Chef online Jetske van den Elsen, Foto: Henk Wildschut
Geschreven door
Annamara Hamersma
Datum