Je moet het maar durven: op jonge leeftijd het roer omgooien. Rosah van Schendelen (1986) zegt haar kantoorbaan op en moet knokken in de keuken! Ze weet het tot de tweede plek te schoppen bij het tv-programma Masterchef, kookt bij het BNN-programma First Dates, traint mensen met een vluchtelingenachtergrond voor een baan in hospitality en begint per 1 januari 2022 als expert bij BinnensteBuiten.

Wat leuk dat jij een expert wordt bij BinnensteBuiten! Hoe vind je dat zelf?
Ik vind het een ongelofelijk leuk avontuur en ik verheug mij op de aankomende periode. Allereerst vind ik het heel leuk om mensen te ontmoeten die mooie producten maken. Ik denk dat ik persoonlijk, als chef, veel ga leren bij BinnensteBuiten over mooie Nederlandse producten. En daarnaast is het ontzettend leuk dat ik dat op televisie mag doen, want op deze manier kan ik anderen laten zien welke mooie producten wij in Nederland allemaal hebben!

Heb je een voorbeeld?
Een paar weken geleden heb ik het allereerste item opgenomen. Toen ging ik op visite bij een gezin met een multifunctionele landbouwboerderij. Ze hadden zowel dubbeldoelkoeien als dubbeldoelkippen. Dat zijn koeien en kippen die worden gehouden vanwege de melk en de eieren en als de productie minder wordt, worden de dieren geslacht voor het vlees. Dat vind ik mooi, want vaak worden dieren maar om één product gehouden en dat is toch zonde! Het vlees van een oude melkkoe kan je namelijk prima eten.

Morgen ga ik kijken bij twee boeren die winterprei verbouwen. Ik wist niet dat daar verschil in zat! Ik had het idee dat prei het hele jaar door groeide en dat prei dus niet zo bijzonder was. Maar dat is het wel en ik mag morgen helpen oogsten. Dan krijg ik een heel groot waterdicht pak aan en mag ik lekker wroeten in de aarde! Ik ben er al helemaal enthousiast erover.

Hoe ging het opnemen van het eerste item?
Ik vond het heel spannend, want ik vind het lastig om midden in de spotlights te staan. Maar ik vond het ook heel leuk. Het gaat namelijk niet om mij, het is geen Rosah-show. Het gaat om de mensen bij wie ik kom en de producten die zij maken. Ik vond het leuk om te zien dat ik niet de enige was met zenuwen. De boer en zijn gezin stonden voor het eerst voor de camera, dus zij waren ook zenuwachtig. We konden elkaar geruststellen en de aflevering echt samen maken! Uiteindelijk mocht ik op locatie koken met de producten daar. Het is een heerlijke gebakken côte de boeuf geworden met een mousseline met fenegriek en bonenkruid. Echt gezellig om daarmee zo’n leuke dag af te sluiten. Ik houd ervan om op die manier wat terug te doen. Het item wordt 4 januari 2022 uitgezonden.

Wanneer ben je begonnen met koken?
Als kind vond ik de kruidenkast en de kookboeken van mijn moeder al geweldig. Iets magisch had dat! Dus zodra ik groot genoeg was om in de pannen op het vuur te kijken, mocht ikzelf koken voor mijn ouders, drie broers en drie zussen. Die passie voor koken werd vanuit huis niet met de paplepel ingegoten, maar ik ontwikkelde mezelf tot een ambitieuze thuiskok. Ik keek ook graag naar kookprogramma’s, zoals Masterchef. Op de kandidaten had ik vaak kritiek, dus toen heb ik op een gegeven moment besloten om mijzelf op te geven!

Na Masterchef dacht ik: ik wil nooit meer op tv

Vertel eens over je allereerste tv-ervaring?
Mijn allereerste tv-ervaring was bij Masterchef Holland in 2014. Ik had toen een kantoorbaan, maar daar moest ik mee stoppen, want de opnames en opleiding van Masterchef waren heel intensief. Ik ben er drie maanden fulltime mee bezig geweest. Ik werd tweede, dat had ik echt niet gedacht!

Na Masterchef riep ik: ‘Ik wil nooit meer op tv!’ Ik vond de wedstrijd op tv bloedstollend en ik kan het deuntje van de show nu ook niet meer aanhoren. Gelukkig is BinnensteBuiten één groot warm bad. Een feel-good programma, dus dat voelt heel anders voor mij. Ik kan meer ontspannen, omdat het programma minder om mij als persoon draait.

Na Masterchef ging het balletje rollen…
Ja doordat ik tweede werd in het programma kreeg ik een goede baan aangeboden bij Peter Lute. Ik ging aan de slag in zijn restaurant in Oudekerk aan de Amstel. En dat was pittig hoor! Ik had toen nog nooit in een professionele keuken gewerkt. Het was heel leerzaam, maar de keuken werd met harde hand geleid en daar was ik toen veel te bleu voor. Na een paar maanden wist ik niet eens zeker meer of ik koken überhaupt nog leuk vond, maar gelukkig ben ik doorgegaan.

Rosah werkte vervolgens bij verschillende restaurants in Amsterdam. Het lukte haar ook om ondertussen haar koksdiploma te halen. Ze studeerde verder en mag zich nu ook officieel patissier noemen.

Wat doe je naast BinnensteBuiten?
Naast mijn werk voor BinnensteBuiten zou ik graag meters maken als patissier. Ik vind het waanzinnig om suikerbellen te blazen. Dat is een supergevoelige techniek, waarbij je gloeiendhete suiker onder bepaalde druk en de juiste temperatuur omvormt tot een figuur. Heel precies moet je met een gasbrander en een handpomp in de weer, ik vind het fascinerend.

Daarnaast gaat mijn werk als chef bij First Dates gewoon door. Ik werk daar met een team van vrouwen en dat is voor de verandering ook een keer leuk. Met mijn gerechten voor First Dates probeer ik het gesprek aan tafel op gang te brengen. Het is grappig om gerechten namen te geven als: ‘Waar ga jij vanavond pijnboompitten?’ of ‘Je laat mij toch niet in de steak?’. Dat vind ik geestig. Net als mensen een oester laten eten op tv. Dat levert leuke televisie op!

Wat voor chef ben jij geworden?
Ik ben trots op alles wat van Nederlandse bodem komt! Het is frustrerend dat mensen soms zeggen dat we hier geen eetcultuur hebben, dat is te kort door de bocht. We hebben zo veel. Wat de boer niet kent, eet hij niet zeggen ze... dat is zo saai. Probeer eens wat, er is zoveel moois! Dat probeer ik als chef te bereiken, mensen iets nieuws voorschotelen.

In de keuken heb je vaak te maken met mannen, hiërarchie en ego’s. Inmiddels kan ik mijn grenzen aangeven. De harde hand werkt ongetwijfeld, maar niet voor mij. Ik ben meer van positieve stimulatie. Het gaat om respect en zo leid ik inmiddels ook mijn eigen keukenteams.

Ik ben trots op alles wat van Nederlandse bodem komt

Hoe ben jij bij BinnensteBuiten terecht gekomen?
In 2019 heb ik Alain een keer rondgeleid op mijn toenmalige werkplek in de Bijlmerbajes. Daar werkte ik met mensen met een vluchtelingenachtergrond. Die uitzending van destijds is heel leuk geworden. Een paar weken geleden werd ik door de redactie van BinnensteBuiten gebeld met de vraag of ik interesse had om expert te worden. Daar hoefde ik eigenlijk niet over na te denken! Dit voelt als een logische stap.

Alain op bezoek bij Rosah in 2019

In de voormalige Bijlmerbajes doen mensen met een vluchtelingenachtergrond horeca-ervaring op onder leiding van Rosah van Schendelen. Culinair expert Alain Caron bezoekt het trainingsrestaurant en spreekt met de vluchtelingen over hoe dit initiatief ze verder helpt. Samen maken ze een heerlijk gerecht, met wereldse invloeden.

Bekijk de video

Wat zou je heel graag een keer willen doen als expert bij BinnensteBuiten?
Ik houd heel erg van ambacht en van chocolade, dus als ik ooit bij een heel goede patissier zou mogen kijken? Bij Cees Holtkamp bijvoorbeeld of Jeroen Goossens. Die laatste maakt alles op maat en bijvoorbeeld ook de bruidstaart voor het koningspaar.

Wat is jouw kwaliteit op tv?
Van nature ben ik een positief en enthousiast mens. Ik houd van gezelligheid en anderen een goed gevoel geven. Ik ben chronisch vrolijk en heb nooit een ochtendhumeur. Voor BinnensteBuiten in de vroege donkere, koude ochtend naar de visafslag bijvoorbeeld? Dat is voor mij geen probleem. Ik ben een feel good mens voor een feel good programma.

Heb jij een ultieme droom?
Haha, moeilijke vraag. Ik wil natuurlijk graag lang voor BinnensteBuiten werken, zodat ik veel mooie items kan maken en nieuwe producten kan leren kennen. Ik ben tevreden met waar ik nu ben. Ver in de toekomst wil ik graag een eigen patisseriezaak, waarbij ik ook verschillende maatschappelijke groepen kan betrekken zoals vluchtelingen of mensen die niet veel te besteden hebben.

Waar koop jij je dagelijkse boodschappen?
Op de Lindenmarkt in Amsterdam. Dat is een biologische markt bij mij op de hoek. Maar voor mijn werk ga ik soms ook wel naar de groothandel hoor.

Heb jij nog goede kooktips die de kijkers direct kunnen toepassen?
Haha lastig! Maar deze kan ik wel even uit mijn mouw schudden:

  • Heb plezier in de keuken, want dat proef je op je bord.
  • Wees niet bang met op smaak brengen. Durf zout en kruiden te gebruiken!
  • Denk buiten de box. Maak je een steak? Maak dan ook de kruidenboter zelf.
  • Kook je aardappelen of groenten niet in te veel water, want dan verlies je smaak.