8 minuten

Auberginestoof met harissa en Libanees brood

Chef-kok Ramon Brugman maakt zijn eigen harissa en serveert dit met een heerlijke auberginestoof, yoghurt-tahin dip, geroosterde amandelen en toast van Libanees brood.

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de harissa:
    2
    rode paprika
  • 6
    rode pepers
  • 2
    teentjes knoflook
  • 1/2
    citroen
  • 1
    blikje tomatenpuree
  • 1 tl
    komijnzaad
  • 1 tl
    gerookte paprikapoeder
  • 1
    mespunt saffraan
  • 1
    mespunt anijszaad
  • 1
    mespunt korianderpoeder
  • 1
    mespunt berbere
  • zout
  • Voor de auberginestoof:
    1
    rode ui
  • 2
    teentjes knoflook
  • 1
    aubergine
  • 4
    kleine tomaten
  • 2 tl
    harissa
  • olijfolie
  • zout
  • Voor de yoghurt-tahin dip:
    200 ml
    dikke (Griekse) yoghurt
  • 3 el
    tahin
  • 1
    citroen
  • zout en peper
  • Voor Libanese toast:
    4
    Libanese broden
  • olijfolie
  • za’atar
  • zout
  • Voor de garnering:
    geroosterde amandelen
  • 1/2
    bos bladpeterselie
  • 10
    blaadjes munt
  1. Begin met het maken van de harissa. Pof de paprika en 4 pepers in de oven op 200 graden tot ze zwartgeblakerd zijn. Haal ze er dan uit en zet de oven terug op 180 graden.

  2. Laat ze iets afkoelen en pel ze. Haal de zaden eruit en pureer het.

  3. Voeg de rest van de peper toe, samen met de knoflook en alle specerijen. Rasp de citroenschil erbij en knijp het sap erop uit.

  4. Pureer glad. Bewaar dit even in de koelkast.

  5. Ga verder met de auberginestoof. Snijd de ui, knoflook en aubergine. Bak aan in een flinke scheut olijfolie.

  6. Pas als de aubergine mooi hard gebakken is, voeg je de tomaten toe die doormidden zijn gesneden. Bak dit goed aan. Haal het uit de pan en hak fijn met een mes.

  7. Doe het terug in de pan en voeg de harissa toe met een klein scheutje water. Bak het tot het de juiste dikte heeft en laat het wat afkoelen. Serveer het straks in het midden van de yoghurt-tahin dip.

  8. Meng voor de dip de yoghurt en tahin. Roer het goed door, zodat het mooi glad is.

  9. Knijp de citroen er op uit en voeg wat zout en peper toe. Smeer het uit op een bord.

  10. Snijd de Libanese broden in stukken. Leg het op een bakplaat en besprenkel het met olijfolie.

  11. Strooi hier wat za’atar overheen samen met wat zout. Zet in een oven op 180 graden en bak het 4-6 minuten, tot het krokant is.

  12. Hak alle ingrediënten voor de garnering fijn en strooi voor het serveren over het gerecht.

  13. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.