8 minuten

Feestelijke kersttaart met cranberry's, Turks fruit en witte chocolade

Onze culinair schrijver Nadia Zerouali maakt van deze kersttaart echt een kunstwerkje. De romige witte chocoladecrème, de friszoete gesuikerde cranberry's, Turks fruit (lokum) en klassieke stoofpeertjes. Het kerstfeest kan beginnen wat ons betreft!

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 60 minuten
Menu Gebak

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 8
  • Voor de kersttaart
    6
    eieren
  • 200 ml
    frisgroene olijfolie
  • 200 gr
    suiker
  • 1
    citroen
  • 4 el
    mascarpone
  • oranjebloesemwater
  • 250 gr
    amandelmeel
  • 250 gr
    bloem
  • 2 tl
    kurkuma
  • 1 tl
    baksoda
  • 1 zakje
    bakpoeder
  • ½ tl
    zout
  • boter om in te vetten
  • 4
    stoofpeertjes
  • ½ l
    granaatappelsap
  • ½ l
    cranberrysap
  • 1 reep
    witte chocolade
  • ½ l
    koude slagroom
  • 200 gr
    roze Turks fruit (lokum)
  • 150 gr
    suiker + iets extra om de cranberry’s te suikeren
  • 200 gr
    verse cranberry’s
  • Benodigdheden
    Oven
  • Garde
  • Mixer
  • 2
    vierkante of ronde bakvormen
  1. Verwarm de oven voor op 160 graden en klop met een handmixer de eieren met de olie, suiker, rasp en sap van de citroen en de mascarpone in ca. 10 minuten dik en romig.

  2. Voeg hier het amandelmeel aan toe en naar smaak een paar druppels oranjebloesemwater. Roer dit met een garde door elkaar. 

  3. Voeg beetje bij beetje de gezeefde bloem, kurkuma, baksoda, bakpoeder en zout toe. Vet 2 vierkante of ronde bakvormen goed in en strooi er wat bloem op zodat de taart niet blijft plakken.

  4. Verdeel het beslag erover en bak de bodems in het midden van de oven in 45 minuten tot een uur gaar. Laat het kort in de vorm afkoelen en stort de bodems daarna op een taartrooster en laat het volledig afkoelen. 

  5. Doe ½ liter granaatappelsap en ½ liter cranberrysap in een pan en stoof de peertjes in het sap rozig en gaar. Laat afkoelen in de siroop. LET OP: Gooi het stoofvocht niet weg. Dit gebruik je later nog in het recept.

  6. Smelt de chocolade in een kom. Klop ondertussen de slagroom lobbig. Meng de afgekoelde gesmolten witte chocolade erdoor en klop mooi stevig. Bewaar het in de koelkast 

  7. Snijd de lokum in mooie plakjes. Plaats dan de eerste taart op een passende schaal, verdeel de helft van de chocoroom erover en bedek vervolgens met de 2e taart. Verdeel hier de rest van de room mooi over. Garneer met de stoofpeertjes en de plakjes lokum. Druppel er eventueel wat van het afgekoelde stoofvocht over. 

  8. Breng 150 ml van het stoofvocht (of water) aan de kook met 150 g suiker tot alle suiker is opgelost. Haal dan de pan van het vuur af en voeg 200 g verse cranberrys toe. Laat dit minimaal een paar uur tot een paar dagen trekken.  

  9. Vlak voor het gebruik de cranberry’s zeven en direct door de fijne suiker rollen. Schep ze voorzichtig op de taart. 

  10. Geniet van je kersttaart!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Meer recepten van BinnensteBuiten in je mailbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Feta labneh met zelfgemaakt pitabroodje - Nadia Zerouali