11 minuten

Gevulde courgettebloemen, gamba's en een scroppino

Chef-kok Leon Mazairac bereidt drie klassieke Italiaanse lekkernijen. Hij maakt gevulde courgettebloemen, gamba’s met gegrilde lentegroenten én een verfrissende cocktail, een scroppino. Buon appetito!

Gerecht Vis
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Fiora di zuccha friti (gevulde courgettebloemen):
    4
    courgettebloemen
  • 4
    ansjovissen
  • handje kappertjes
  • 1/2
    ui
  • 1
    teentje knoflook
  • bosje verse basilicum
  • Gamba's met lentegroenten:
    4
    grote gamba's
  • 4
    soorten courgettes (groen, geel, rond, etc.)
  • 2
    aubergines (zoek verschillende soorten)
  • 4
    champignons
  • 1/2
    venkel
  • 1
    (biologische) citroen
  • verse oregano
  • witte wijnazijn
  • olijfolie
  • Scroppino:
    200 ml
    prosecco
  • scheutje vodka
  • bakje citroen sorbetijs
  1. Begin met de lentegroenten voor bij de gamba's. Snijd hiervoor de courgettes, venkel en aubergines. Het is leuk om elke soort op een andere manier te snijden; in plakken, in kwarten, balken etc. Besprenkel ze met wat olijfolie. Snijd het groen van de venkel héél dun en zet apart.

  2. Grill de groenten zodra je er één gesneden hebt. Na het grillen, doe je ze in een ovenschaal. Het is niet erg als een courgette nog niet gaar is. Doe het gesneden groen van de venkel erbij. Grill ook de champignons.

  3. Verwarm de oven voor op 220 graden. Sprenkel olijfolie over de halfgare groenten, doe er oregano bij en de gesneden venkel. Hussel goed door en zet de ovenschaal in de oven.

  4. Ga verder met de gevulde courgettebloemen. Snipper voor de vinaigrette de halve ui en fruit aan in een steelpan met wat olie. Snipper de kappertjes, knoflook en ansjovis en doe erbij in de pan. Snijd de basilicum fijn en doe ook deze in de pan.

  5. Voor de gamba's snijd je de citroen in schijfjes en bak kort in een hete, droge koekenpan. Draai om, bak de andere kant en haal uit de pan. Besprenkel de gamba’s met olijfolie en bak ze in de hete koekenpan waar je net de citroenen in hebt gebakken. Zorg dat ze aan beide kanten goed geroosterd zijn.

  6. Doe de bloemen (met de kleine courgette er aan) in licht kokend water en zet een bakje met koud water klaar, om ze in te laten schrikken na een kort moment in het hete water.

  7. Snijd met een vlijmscherp mesje ‘lamellen’ van de courgette die aan de bloem zit. Leg ze op een schaal en sprenkel de vinaigrette met ansjovis over de courgettebloemen. Doe er nog wat basilicum bij.

  8. Haal de groenten uit de oven als alles goed gaar is. Besprenkel de groenten dan direct met de witte wijnazijn, olijfolie, gesnipperde basilicum. Laat afkoelen (buiten de koeling).

  9. Maak een schaal mooi op met de gamba’s en leg de gebakken citroenen erop.

  10. Maak tot slot de scroppino. Doe de ingrediënten hiervoor in de kom van je keukenmachine en mix kort. Zet het daarna koel.

  11. Doe de scroppino in champagneglazen en klaar!

  12. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.