12 minuten

Vegan vrijheidssoep harira & kaasloempia's

Op 5 mei wordt in het hele land soep geserveerd om te eten en praten over vrijheid. Dit jaar kreeg Nadia Zerouali de eer een soep te bedenken. Zij maakt deze met de 16-jarige Meike uit Nederland en de 22-jarige Aron die op zijn 15e uit Eritrea is gevlucht. Zij praten met veteranen Lisette en Remko over wat vrijheid betekent.
Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • voor de vrijheidssoep harira
    1
    bos bladpeterselie
  • 3
    liter water
  • 1 dl
    milde olijfolie
  • 100 g
    gedroogde bruine linzen
  • 1 el
    kurkuma
  • 1 el
    ras el hanout
  • 1
    kaneelstokje
  • 1 el
    paprikapoeder
  • 1 el
    gemberpoeder
  • peper
  • zout
  • 2 el
    tomatenpuree
  • 1
    pot of blik (van ca. 500 g) kikkererwten, goed gewassen en uitgelekt
  • 4 el
    maïzena of bloem
  • 2
    uien
  • 2
    blikken gepelde tomaten (of 1kg verse rijpe tomaten)
  • 1
    flinke bos bladselderij
  • voor de loempia's
    1
    pak loempiavellen (ontdooid)
  • 400 g
    spinazie
  • flinke bos dasloook (of andere groene kruiden)
  • 150 g
    feta
  • 150 g
    zachte witte kaas (bijv mozzarella)
  • versgemalen peper
  • 1
    ei
  • olijfolie
  • sesamzaadjes en/of nigellazaad
  • extra nodig
    olie om in te frituren
  1. Pel de uien en snijd ze grof. Was de bladselderij, bladpeterselie en snijd ze grof. Pureer de uien met de tomaten, groene kruiden en het water met een staafmixer of in een blender tot een vrij glad mengsel. Breng in een grote soeppan het tomatenmengsel met de milde olijfolie, de linzen, alle specerijen, de tomatenpuree en wat peper en zout aan de kook. Laat de soep op matig hoog vuur in ca. 35 minuten gaarkoken. Breng verder op smaak met peper en zout.

  2. Ga verder met de loempia's. Was en snijd de spinazie en daslook (of kruiden) fijn. Verkruimel de kazen. Meng alles door elkaar en breng op smaak met wat peper.  Bewaar de vellen goed ingepakt in een licht vochtige theedoek tegen het uitdrogen. Haal de vellen voorzichtig los en leg deze plat neer. Plaats een schepje vulling op 1/3 van het vel. Klap de zijkanten over de vulling en rol deze redelijk strak op. Klop het ei los met wat olie en bestrijk de loempia met het ei. Strooi hier nog wat zaadjes overheen.

  3. Verhit een flinke laag olie in een hapjespan om te frituren. Bak hierin de loempia’s (niet teveel tegelijk) goudbruin en knapperig. Laat op keukenpapier uitlekken. Je kunt ze ook garen in de oven. Bestrijk de loempia’s met wat extra’s olie en bak ze in een voorverwarmde oven van 180 graden in enkele minuten aan beide kanten goudbruin en knapperig. 

  4. Maak de soep af. Voeg de kikkererwten toe en kook ze nog circa 10 minuten mee. Om de soep te binden: maak in een kom een bloempapje door de maïzena of bloem met een flinke scheut water te mengen en tot een glad papje te roeren. 

  5. Klop het al roerende met een garde door de soep tot deze licht gebonden en fluwelig is. Laat de soep niet meer koken maar alleen een paar minuten zachtjes pruttelen. Leg de loempia's op een bord en schen de soep in een kom.

  6. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.